donderdag 10 maart 2022

Een bijzondere ‘Kruisweg’ van Sieger Köder in de Sint Andreaskerk Woumen

In aanloop naar ‘Pasen’ en de ‘Veertigdagentijd 2022’ zijn er bijzondere  kruiswegstaties te zien van Sieger Köder (* 3 januari 1925 - 9 februari 2015). Hij is de bekendste Duitse schilder van christelijke kunst en kribbebouwers van de 20e eeuw. Hij werd beschouwd als een krachtige en kleurrijke "prediker met foto's".


>>>
Fotoalbum (klik hier)

De kruisweg is een oude bestaande christe­lijke vormgeving van omgaan met lijdensverhaal van Jezus en het de eigen persoonlijk en maatschappelijk lijden en verdrukking van mensen… meer dan ooit van toepassing in deze tijd van de Russisch-Oekraïense Oorlog . In de katholieke traditie is een ‘kruisweg’ een reeks van veertien afbeeldingen (staties) waarbij het lijden van Jezus is afgebeeld. De lijdensweg van Jezus wordt vanaf het gerechtsgebouw van de Romeinse vorst Pilatus in verschillende fasen  uitgebeeld tot aan de plaats van Jezus kruisiging en de neerlegging in het graf.
Een kruisweg bevat traditioneel 14 staties waaraan soms een 15de wordt toegevoegd m.n. de opstanding van Jezus. In de traditionele vertelling van de kruisweg zijn de staties 3, 4, 6, 7 en 9 niet expliciet bijbels. Daarom is er een “bijbelse kruisweg” ontwikkeld.
 
Redactie: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...