zondag 5 januari 2020

101 km lange kruistocht van Gauthier van Woumen was een heroïsche dodentocht


De dappere Woumenaars, Anneke Vanheule, Brecht Debruyne, Manu Mackelberg, Ringo Neyrinck en Wendy Geldof lieten zich in het kader van ‘De Warmste Week’ sponsoren per kilometer (101). Ze vertrokken aan het Albert I-monument in Nieuwpoort en eindigende aan het Nelson Mandelaplein - Warmste Week-dorp in Kortrijk. De zaterdag sprongen Geert Versteele, Hannes Stevens en Danny Seys op de fiets om dezelfde afstand te rijden. Een volle bus bracht de lokale Koninklijke Muziekmaatschappij ‘Hoger Op’ en sympathisanten van Woumen naar Kortrijk.
>>> Fotoalbum (klik hier)

Stappentraject van 101 kilometer uitgewerkt langs de frontlijn
101 jaar geleden, bij het einde van WO I keerden de soldaten terug naar huis. Velen hadden verschrikkelijke zaken gezien en wisten niet meer waar naartoe. Ook een persoon met dementie weet niet meer waar hij naartoe gaat. Net als die soldaten lopen ze maar wat verloren. Met de aanleg van een herkenbaar en rolstoeltoegankelijk wandelpad - buiten de gebouwen van het WZC wil men deze mensen uit hun isolement proberen te halen. Daarom vertrokken we vanuit Nieuwpoort en wandelen we de frontlijn af. Via Diksmuide passeerden we Woumen waar we de centjes oppikten en die alle andere acties hebben opgebracht. We vervolgden onze weg via Ieper naar Mesen. Dan stapten we via de Leie - ons spreekwoordelijk pad - naar Kortrijk, het centrum van de Warmste Week. Op vier plaatsen langs onze route herdachten  we een soldaat in wiens dagboek de oorlogsgruwel staat. We namen hen mee om hen - net als onze grootouders met dementie - het goede pad te wijzen. Onze tocht is 101 km lang en dit 101 jaar na WO I.

Dapper… heldhaftig… moedig…
“Het was voor ons een enorm pijnlijke editie, maar als je achteraf dat bedrag ziet dat we bij elkaar stapten, was het alles meer dan waard,” zegt Manu Mackelberg, die ook coördinator is van het Bewonersplatform ‘De Blankaartklok’.
Deze editie was zeer zwaar vooral door het weer… koud en miezerig nat!  “Op zo’n momenten moet het moraal goed zitten en moet je kunnen rekenen op de steun van je vrienden om deze tocht succesvol te kunnen beëindigen”, vertelt Wendy ons. “Na exact 24 uren stappen zijn we samen over de eindmeet gekomen en werden alle opgekropte emoties losgelaten, wat een fantastische ervaring!” zegt Manu. Wendy Geldof en Manu Mackelberg haalden de finish.  
De 5.682 euro gaan naar het goede doel voor een belevingstuin en een wandelpad met groene speelzones voor het WZC De Zilvervogel Woumen.

>>> Fotoalbum (klik hier)

“Een grote dank u wel voor de vele steun tijdens onze 101 km lange kruistocht voor de Warmste Week. Het waren 24 helse uren, maar we zijn er geraakt. Supercontent met het bedrag dat we konden schenken”, aldus zegt een tevreden Manu.
Trots, moe en zeker voldaan keerden de dappere Woumenaars naar huis.

Proficiat!
Redactie: Bertrand Vande Ginste - www.woumen.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...