zaterdag 14 december 2019

Blankaartbekken… het water komt... heel langzaam !

Dat het "poeredroge" was na de lange zomer, is nu nog te merken. Ondanks de vele regen van de voorbije weken loopt het Blankaartbekken heel langzaam vol. Waar we in normale omstandigheden na zo'n regenperiode met een klassieke najaarsoverstroming te maken zouden hebben, halen we vandaag nog maar een waterpeil van 2,95m; het normale winterse streefpeil.  Niet alleen de zomerdroogte speelt een rol; waterbeheerders vertellen me dat ook de natuurinrichtingswerken een invloed hebben. De vele hectaren die als steltlopersplassen zijn afgegraven en de vele kilometers bijkomende watergangen hebben de buffercapaciteit verhoogt. Eerst moeten die vol lopen vooraleer de rest van de Broeken nat worden. 
Voor de wandelaars: het Blankaartpad blijft begaanbaar, al is het op enkele plaatsen een laarzenpad, zeker op de Kerkewegel ter hoogte van het nieuwe kijkplatform.
Het wordt nog wat wachten op het jaarlijkse spektakel boven het Grote rietveld, de slaapplaats van de bruine en blauwe kiekendieven. Alhoewel de slaaptrek van de grote (en kleine) zilverreigers (zelfs tot in de diepe schemering) en de kolganzen ook de moeite waard is.
 
Een monument van oneer! (Zie foto onderaan)
Ik ben vandaag gestart met de creatie van een monument ter on-eer van de persoon die dagelijks langs de Noordbroekstraat in het natuurgebied van de Blankaart zijn/haar Jupilerblikje dumpt.
Ben het beu steeds zelf die blikjes op te ruimen.
Zo ziet de betrokkene wat hij opbouwt.
 
Bron: Guido Vandenbroucke -
Natuurbeheer De BlankaartZicht op Houtensluisvaart Nekkers- en Rhillebroek op 13/12/19: waterpeil 2,95m


Zicht op Soetensbroek, visputten Kempynck en Blankaartvijver: waterpeil 2m95 


Toren aan Kleine Blankaart, bijna afgewerktZicht vanuit kijkplatform langs Kerkewegel: feeëriek


Creatie van een monument ter on-eer


Bron: Guido Vandenbroucke - Natuurbeheer De Blankaart

Redactie: Bertrand Vande Ginste - www.woumen.euGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...