maandag 25 december 2017

Een kerstwens en ze kost niks…


Een kerstwens en ze kost niks…  Vrede op aarde

Het is en blijft elk jaar de wens van iedereen. Toen ik de weekendkrant las maakte de reportage met zuster Jeanne Devos (82) een grote indruk op me… het diep menselijke… Meer dan vijftig jaar hielp ze miljoenen huishoudsters in India met haar organisatie. Haar visie op onze wereld, en op onze gedachten is pakkend!
Hier een citaat uit de reportage…

De hamvraag: komt er ooit nog vrede op aarde?

 “Het is simpel: vrede op aarde begint met een schouderklopje" Als je zelf een schouderklopje krijgt, dat doet toch deugd, hè?"

Ja. Veel…

"Wel, voor mensen die het gevoel hebben dat ze niet meetellen, doet het nog veel meer deugd. Je ziet opeens een fierheid en een zelfaanvaarding. Eigenwaarde. Maar om een schouderklopje aan iemand te kunnen geven, om vrede aan iemand te brengen, moet je eerst de oorlog in jezelf stilleggen. Als je moeilijkheden hebt met jezelf, dan uit zich dat in agressiviteit. Denk maar aan die meisjesbende aan het station in Brugge. Die handelen zo omdat ze hun weg niet vinden, niet thuis zijn in de maatschappij. En dan maak je een groep en reageer je je af." 
"Pas als je Vrede hebt met jezelf, kan je de ander met open armen ontvangen. En dat geeft ook een goed gevoel, hoor. De ander vriendelijk benaderen. Als je 's avonds in bed ligt, moet je eens nagaan wat het beste moment van je dag was. Meestal zal dat het moment zijn waarop je iets of iemand iets gegeven hebt.

"We gaan dat individualisme op den duur zo beu zijn dat we elkaar weer opzoeken"

Dit en nog veel meer uit de reportage kon mij oprecht ontroeren.

Vredesgroet,

Bertrand

Bertrand Vande Ginste - Bewonersplatform 'De Blankaartklok' // www.woumen.eu


1 opmerking:

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...