zaterdag 17 februari 2024

Patrick en Anja van de bekende bakkerij ‘Ons Dorp’ gaan nieuwe uitdaging aan!

In het idyllische Blankaartdorpje Woumen is na 34 jaar een tijdperk tot een einde gekomen. Patrick Declerck (62) en Anja Van Nuffel (55) hebben hun laatste broodje gebakken in de welbekende dorpsbakkerij. De sluiting van deze bekende bakkerij heeft niet alleen lokale impact, maar ook klanten uit naburige steden zoals Diksmuide, Roeselare, Ieper, en Gistel rouwen om het verlies van hun geliefde bakkerij.
De dorpsbakkerij stond bekend om zijn ambachtelijke aanpak en heerlijke lekkernijen. Klanten kwamen niet alleen voor het smaakvolle brood, maar ook voor de onweerstaanbare taarten die bakker Patrick samen met zijn hulp David Royer creëerde. De geur van versgebakken brood en de veelbelovende aanblik van kleurrijke taarten trokken mensen van heinde en verre aan.
Charlot Vanden Steen en talloze andere meisjes waren onmisbaar in het team. Zij speelden een essentiële rol in het bezorgen van de heerlijke lekkernijen aan de trouwe klanten. Met hun vriendelijke glimlach en snelle service droegen ze bij aan de warme en gastvrije sfeer van de dorpsbakkerij.


Foto: warme bakker Patrick en Anja bij de laatste broodjes

De sluiting van de bakkerij laat een leegte achter in de harten van de gemeenschap. Dorpsbewoners herinneren zich nostalgisch de ochtenden waarin ze genoten van vers brood en de gezelligheid in de bakkerij. Het was niet zomaar een winkel; het was een ontmoetingsplaats waar mensen samenkwamen om te genieten van ambachtelijke lekkernijen en elkaars gezelschap.
Terwijl Woumen zich aanpast aan het gemis van hun geliefde bakkerij, blijft de herinnering aan de smaakvolle creaties van Patrick Declerck en zijn team levendig in de harten van degenen die er de afgelopen decennia van hebben genoten. De sluiting markeert het einde van een tijdperk, maar de erfenis van de dorpsbakkerij zal voortleven in de verhalen en herinneringen van de lokale gemeenschap.
 
Een warm welkom in B&B Madam Jeanette… een oase van gastvrijheid in Kemmel!
In het schilderachtige Kemmel opent halverwege juni een nieuwe oase van gastvrijheid haar deuren - B&B Madam Jeanett
(*)e. Deze betoverende bed & breakfast belooft niet alleen een comfortabel verblijf, maar ook een unieke ervaring doordrenkt met persoonlijke zorg en culinaire verwennerij. De naam is een eerbetoon aan de moeder van de eigenaar, Patrick, die helaas veel te vroeg is overleden.
Patrick, wiens culinaire vaardigheden als een lopend vuurtje bekend staan in de regio, zal persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de creatie van heerlijke broodjes die de gasten elke ochtend zullen verwennen. Met een rijkdom aan ervaring en liefde voor het vak, belooft hij smaken die de zintuigen prikkelen en het ontbijt tot een onvergetelijke ervaring maken.
De B&B Madam Jeanette streeft ernaar om meer te zijn dan alleen een plek om te overnachten; het is een thuis weg van huis waar gasten zich meteen welkom voelen. De kamers zijn smaakvol ingericht met een mix van modern comfort en een vleugje nostalgie. De persoonlijke touch komt ook tot uiting in de warme gastvrijheid die Patrick en het team bieden, waardoor gasten zich meteen op hun gemak voelen.
Het idee achter B&B Madam Jeanette is niet alleen om een accommodatie te bieden, maar om een gemeenschap te creëren waar gasten zich kunnen onderdompelen in de lokale cultuur en de warmte van de gastheren. Kemmel, met zijn rijke geschiedenis en adembenemende natuur, biedt de perfecte setting voor zo'n onvergetelijk verblijf.
De opening van B&B Madam Jeanette markeert niet alleen het begin van een nieuw hoofdstuk voor Patrick & Anja, maar ook een belofte om de traditie van gastvrijheid en culinaire verwennerij hoog te houden. Voor meer informatie en boekingen kunnen geïnteresseerden terecht op de officiële website van B&B Madam Jeanette.

Het Laatste Broodje in Woumen's iconische Dorpsbakkerij
Interview met Patrick en Anja
 
Hoe het allemaal begon…
‘Ik leerde de bakkersstiel op vele plaatsen.  Ik liep school in Ter Groene Poorte in Brugge en ging dan op leercontract toen ik 13 à 14 jaar was in bakkerij De Kraaie bij mijn nonkel.  In die tijd was men niet streng over de leeftijd om te starten met een leercontract.  De vader van Anja werkte er ook in als bakker. Enkele tijd later begon hij een zelfstandige zaak en ik trok met hem mee. En ja van het één kwam het ander’. ‘Op nieuwjaarsdag kreeg ik een boeketje rozen,’ vult Anja met pinkelende oogjes aan, ‘en ’t was meteen dus koekenbak om in het bakkerstermen te zeggen.’

Hoe zijn jullie uiteindelijk in Woumen beland?
Heel toevallig.  We hadden nog nooit van Woumen gehoord, zelfs Diksmuide was totaal onbekend behalve een verre herinnering aan een schoolreis.  In een plaatselijk krantje in Aartrijke  ’t Bazuintje’ lazen we een advertentie over een bakkerij die te koop stond.  We gingen een kijkje nemen, bespraken alles met Gilbert en Martha -2 mensen met het hart op de juiste plaats- en de deal was gesloten.
In de oude bakkerij Timperman bleven we 9 jaar werken.  Het was aanpassen, we hadden plaats te kort om al het lekkers uit te stallen.  Toevallig kwam het huis naast onze bakkerij –café De Tramstatie’ nvdr- te koop.  We dienden niet lang na te denken.  Plannen maken, alles op een rijtje zetten, …  We bleven wonen in het huis van bakker Timper zoals hij in de volksmond genoemd werd. Een nieuwe moderne bakkerij zou de Blankaartgemeente rijk zijn en het grote voordeel was dat er achter de zaak ook een grote parking was.  Een geschenk voor de vele klanten.

Zijn er herinneringen die je voor altijd zult meenemen?
Bijzonder leuk waren de momenten dat de kleuters en de leerlingen van de vrije basisschool de bakkerij kwamen verkennen.  Ze mochten dan het deeg kneden, koekjes bakken en zo fier als een pauw hun creaties meenemen naar huis om ma en pa te verwennen.
De gezellige drukte van de feestdagen waar men in rijen stond aan te schuiven om al die heerlijke broden en taarten op te halen, de buren die een babbeltje deden, mensen die in het voorbij wandelen zwaaiend ons begroeten in de winkel, …  Zaken die in ons hart bewaard blijven, … vertelde Anja met een warm hart.
In de eerste jaren dat Patrick en Anja werkzaam waren in Woumen hadden ze het niet makkelijk daar de beide ouders van Patrick in korte tijd gestorven zijn.  Maar de tegenslag bleef niet duren in de volgende jaren zagen er drie kinderen het levenslicht: Jim, Pablo en Melanie.  De 5 kleinkinderen maakten het geluk volledig.  ‘Een lekje pudding links, een chocolaatje rechts, een koekje  bij het afscheid waren voor Anja en Patrick topmomenten. ‘Opi bakt de beste taartjes,’ zeiden de lachende gezichtjes dan in koor. 

En wat nu?
‘We blijven nog eventjes brood bakken om de broodautomaat te vullen en zo de mensen te bedienen.  Binnenkort zien we dan wel hoe het verder gaat.  Maar één ding is zeker half juni openen we met trots onze B&B madam Jeanette in Kemmel (*) (de naam is een verwijzing naar de moeder van Patrick die veel te vroeg gestorven is).Zo blijven we nog een beetje onder de mensen, kunnen we de klanten nog verder soigneren met heerlijke broodjes van Patricks hand, … Eigenlijk blijven we doen wat altijd graag deden, besluit Anja.
‘Op dit moment is er nog geen overnemer maar we hopen uit de grond van ons hart dat die er snel komt en Ons Dorp zo verder kan blijven bestaan,’ besluit Patrick voldaan en toch met een tikkeltje weemoed.
 
(*) Opmerking: B&B madam Jeanette in Kemmel >>> info, exacte openingstijden, tarieven en eventuele speciale aanbiedingen op de officiële website van B&B Madam Jeanette zullen later volgen!
 
Het gaat jullie goed en veel succes met de nieuwe uitdaging!
 

1 opmerking:

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...