maandag 18 december 2017

Kerststal in de Sint-AndreaskerkOp maandag 18 december waren enkele vrijwilligers druk in de weer om de prachtige levensgrote kerststal met de kerstheiligen in de Sint-Andreaskerk te plaatsen.  We zien Clara Vanhoorne, Robrecht Devos, Frans Hoornaert en Johan Versteele net toen alle beelden in de stal hun plaatsje hadden gevonden. Zuster Beatrijs, Juliana Buggenhout en Carine Everaert zorgden voor de kerstversiering en aankleding van de kerk.


De kerststal staat (symbolisch) tegenover het gastenverblijf (Lucas 2,7), waar geen plaats was voor de Heilige Familie. Jezus werd geboren in de meest barre omstandigheden (vaak afgebeeld in de kunst als donker, koud en arm). Dit onderdak was niet bestemd voor mensen, maar voor dieren.


Naast de kribbe voor het kindje Jezus staan Maria, Jozef en de herders met de schaapjes. – eventueel aangevuld met enkele schapen. De wijzen uit het oosten of drie koningen, nl. Caspar, Balthasar en Melchior komen Jezus, de "pasgeboren koning" (Matteüs 2,2) huldigen, met hun geschenken van goud (een koninklijk geschenk), wierook (gebruikt voor aanbidding) en mirre (een kostbare olie die gebruikt werd voor het balsemen). De geschenken suggereren Jezus" koninklijkheid, zijn goddelijkheid en zijn verlossende dood. De magiërs zijn de eersten van buiten het volk Israël die Jezus vereren. (De Zoon van God komt voor alle volken.) Deze wijze mannen (de wetenschappers van hun tijd) bogen voor het gezag van Jezus. Andere tradities (Jesaja 60,1-6) noemen de bezoekers vanuit het Oosten, koningen. Het wereldlijke gezag is ondergeschikt aan het gezag van Jezus. De koningen uit het Oosten geven het goede voorbeeld, in tegenstelling tot koning Herodes.


>>> Fotoalbum (klik hier)


Vele dank aan alle pastorale medewerker van Woumen

Redactie en foto’s: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...