zondag 13 januari 2019

Driekoningen werden goed ontvangen

Zaterdag 5 januari trokken de (*)3-koningen door het Blankaartdorp. De 35 koningen kwamen eerst samen in de eetzaal van de vrije basisschool om er een kleine attentie klaar te maken voor de bewoners van het dorp. Achteraf trokken ze onder leiding van leden van de gezinsbond door het drop om de geschenken - zoals het koningen betaamt -af te geven aan de mensen. De koningen werden overal goed onthaald en mochten natuurlijk ook leuke dingen in ontvangst nemen. Snoepjes, koekjes, ... vulden snel de zakjes van de koningen. 


Ze ontvingen ook heel wat centen die men op zondagmorgen aan priester Bart overhandigde. De koningen zamelden 185 euro in voor het werk van Missio. Na hun tocht mochten de kinderen genieten van een warme chocomelk en smakelijke pannenkoeken. Drie kinderen hadden tijdens het smullen van de heerlijke pannenkoeken plots een eigenaardig voorwerp in de mond. Een rietje bepaalde wie er voor 2019 de koningen van Woumen waren.

Op de foto bemerken we Remi Halewyck, Elise Crombez en Helena Debruyne.

(*)Het feest ontstond in de vierde eeuw in het oosters christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren (ἐπιφάνεια, epiphaneia is Grieks voor 'verschijning'). Daarbij werden de tekenen van Jezus' goddelijkheid herdacht: de geboorte uit de maagd Maria, het bezoek en de aanbidding door de wijzen uit het oosten, gebeurtenissen uit Jezus' jeugd en de doop van Jezus door Johannes de Doper.
De Kerk van de Latijnse ritus vierde de geboorte van Jezus echter steeds op 25 december. Met de overname van het feest van de epifanie op 6 januari door de Latijnse Kerk werd daarom alleen de aanbidding der wijzen herdacht, waarmee de bekendmaking van Christus aan de wereld wordt gevierd.
In de volgende Europese landen is het een officiële feestdag: Andorra, Cyprus, Duitsland (enkele deelstaten), Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slovakije, Spanje, Zweden en Zwitserland (enkele kantons).[1] In de landen waar het geen vrije dag is, wordt het meestal de zondag het dichtst tegen 6 januari gevierd

Redactie: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...