zondag 9 april 2017

Tentoonstelling ALFA EN OMEGA in Sint-Andreaskerk van Woumen kreeg zeer lovende kritiek


In de Sint Adreaskerk van Woumen organiseerde de werkgroep catechese en verkondiging van de pastorale eenheid Sint Pieter groot Diksmuide tijdens de vastenperiode van 1 maart tot 14 april een prachtige tentoonstelling 'Alfa en Omega'.

Deze tentoonstelling met werken van kunstschilder-dichter Wilfried Vervisch uit Rumbeke stelt het lijden en de verrijzenis van Christus voor. Geen voor de hand liggend thema, religieus en mensgericht werk waar gevoelens aan bod komen zoals liefde, droefheid, vriendschap, angst, vereenzaming… Het zijn schilderijen in een krachtige, expressieve Vervisch stijl, geschilderd in zeer gedurfd perspectief. 
Bij de kunstwerken hoorden 16 gedichten van kunstschilder Wilfried Vervisch.

Even kennismaken met kunstschilder-dichter Wilfried Vervisch
Wilfried is 82, afkomstig van Ieper, maar woont al bijna 60 jaar in Rumbeke. Hij is gehuwd met Lina en het gezin heeft vier kinderen. Hij begon als hulpboekhouder in de Filature Cambier in Rumbeke. Na de sluiting van de fabriek in 1967 was hij werkzaam bij het Christelijk Ziekenfonds de Verbroedering in Roeselare, eerst als bediende en vanaf 1981 als secretaris, tot hij in 1994 op brugpensioen ging. Van 1970 tot 2002 was hij ook rechter in sociale zaken als vertegenwoordiger van de zelfstandigen bij de arbeidsrechtbank in Kortrijk. Hij kreeg meerdere onderscheidingen zowel nationaal als regionaal. En in 2002 werd hij ridder in de orde van Sint-Blasius voor zijn sociale verdiensten. 

>>> Fotoalbum (klik hier)

Spelen met kleur
Kunstschilder Wilfried Vervisch begon reeds op vijftienjarige leeftijd te experimenteren met verf. “Ik ben autodidact, ik volgde geen academie, ik had geen leraar. Ik wilde mijn eigen weg gaan en mijn eigen stempel zetten op mijn werk”, zegt Wilfried. Hij had wel de gave, maar het werd toch een lastige zoektocht met vallen en opstaan: het maken van de precieze kleuren, het gebruik van de juiste borstels, het leren kennen van het materiaal, de moeilijke techniek van het schilderen…Ten slotte ontwikkelde hij een stijl die zowel modern als figuratief is, met een kleurrijk palet.
Hij schildert bijna elke dag. Toen hij nog ging werken trok hij zich na zijn dagtaak terug in zijn atelier en schilderde nog drie à vier uur. Inspiratie heeft hij nog voldoende. “In mijn eigen leefwereld en op wereldvlak zijn er mooie momenten die je wil vastleggen of er zijn droevige, dramatische impressies die je wil verwerken door ze van je af te schilderen en daarmee ook misschien een boodschap geven aan de kijker”, zegt Wilfried.
In 1963 had hij zijn eerste expositie in Ieper. Daarna volgden er nog heel wat, vooral in Roeselare en Rumbeke, maar ook in Izegem, Bachte-Maria-Leerne, Torhout, Wingene.

Spelen met woorden
Een tweede uitlaatklep voor Wilfried Vervisch is schrijven. In 1983 stichtte hij voor de club van de gepensioneerden van de middenstandsorganisatie het driemaandelijks tijdschrift Blijf jong. Daarin brengt hij onder andere telkens een van zijn gedichten. Het zijn volkse gedichten uit het leven gegrepen. “Ik schrijf leesbare gedichten, je moet ze geen vijfmaal opnieuw lezen om te weten wat erin staat”, zegt Wilfried.  De poëzie van Vervisch handelt over de natuur, over religie, over dingen uit het dagelijkse leven, over menselijke gevoelens. Een gedicht van Wilfried Vervisch kan een bezinning zijn, het kan een tekst zijn die je diep ontroert, het kan schalks of ondeugend zijn, het kan een sprookje zijn. “Iemand die me goed kent, weet dat ik zot- onnozel kan doen, maar dat ik ook bloedernstig kan zijn zegt Wilfried, en dat komt terug in zijn poëzie. En er is zeker een link tussen zijn schilderijen en zijn poëzie: de stemming waarin hij verkeert is bepalend voor wat hij schildert of schrijft.
In 2002 stelde Jan Vanderschaeghe, voorzitter van vzw Levensgeluk, voor om de poëzie van Wilfried Vervisch te bundelen en uit te geven. Hij vond dat iedereen moest kunnen genieten van die pareltjes volkse poëzie. En het werd een opmerkelijk succes. Zodat er nu reeds vier gedichtenbundels uigegeven zijn. Het zijn zeer verzorgde uitgaven, geïllustreerd met tekeningen en schilderijen van Wilfried zelf, alles in prachtige kleuren. Ook gaf hij reeds meerdere voordrachten met werk uit eigen dichtbundels.Film: Tentoonstelling ALFA EN OMEGA in Sint-Andreaskerk - WoumenRedactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste // www.woumen.eu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...