zaterdag 23 april 2022

Sint-Andreaszangkoor – Woumen terug van weggeweest… zingen mag terug voluit!

Twee jaar geleden sloeg corona toe bij het ‘Sint-Andreaszangkoor’. Het koor rouwde, krabbelde op, en zong zondag 17 april weer tijdens de Paasviering in de Sint-Andreaskerk.


De leden van het ‘Sint-Andreaszangkoor’ konden nu ook hun koormaaltijd houden. Twee jaar hadden ze op hun honger gezeten maar nu kon en mocht het uiteindelijk wel.Sint-Andreaszangkoor’ al 65 jaar… de trots van Woumen!

65 jaar geleden begon Wilfried Dobbelaere als koster-organist in Woumen. Toenmalig pastoor Leo Patfoort gaf hem meteen de opdracht om één uur per week aan de slag te gaan in de meisjesschool om er de kinderen te leren zingen en zo jonge meisjes klaar te stomen om tijdens de eucharistieviering met frêle gezangen de mis op te luisteren.  Tijdens de nachtmis van 1957 zongen Magda Devos en wijlen Lieve Vanassche met glans Stille Nacht in de kerk.  Langzamerhand kwam er een koor tot stand dat met de hoogdagen de hoogmis verzorgde. Koster Wilfried leerde er een tweestemmige mis aan zijn leden.  Het koor was niet gemengd en dat zorgde voor de nodige problemen.  Organist Wilfried diende immers de dames te dirigeren maar kon onmogelijk de zangeressen begeleiden op het orgel –meisjes op het doksaal was immers uit den boze in die tijd.  Gelukkig was er in die tijd ook Dirk Devos die een handje kwam helpen met het bespelen van het orgel.
Begin 1977 werd het huidige Sint-Andreas zangkoor dan eindelijk onder de doopvont gehouden in de pastorie van EH Duron. 
Eind 1976 kwamen er reeds een aantal nieuwe leden het koor versterken waaronder Emanuel Remaut.  Hij was reeds jarenlang lid van het befaamde Sint-Gregorius mannenkoor van Rumbeke.
Tijdens de nieuwjaarsviering ten huize van de pastoor werd besloten om van ‘het af en toe koor’ een echt koor te maken.  De vele leden verkozen Leon Dewijze als voorzitter, Lea Vandenberghe als ondervoorzitster, Rosa Vlamynck als schatbewaarder en Emanuel Remaut werd de nieuwe dirigent en secretaris van het pas opgerichte koor.
Het koor repeteerde voortaan elke week.  In de eerste jaren stond er een gezamenlijk concert op het programma met de Koninklijke Fanfare ‘Hoger Op’.  Dit optreden werd door de Woumenaars erg gesmaakt.  De laatste keer dat het doorging was in 1985, het jaar dat een geweldige brand de Sint-Andreakerk verwoestte.
In de loop van de jaren nam het koor meerdere malen deel aan de provinciale wedstrijden voor koren.  Het koor wist zich met brio te plaatsen in de derde afdeling van West-Vlaanderen.  Voor een koor van zo’n kleine gemeente waar meerdere leden geen muziek konden lezen was dit een grote prestatie vermeldde het juryrapport.
Elk jaar verzorgde het koor meerdere optredens in Woumen maar ook buiten de parochie werd opgetreden in Knokke, Diksmuide, Blankenberge, …
Het koor begon begin de jaren 2000 te kampen met een ouder ledenbestand en kreeg het wat moeilijker.  Gelukkig zijn er sinds enkele jaren wat jongere zangers toegetreden tot het zangkoor. 
In 2006 nam Emanuel afscheid als dirigent.  Enkele jaren later is de gevierde dirigent ook vroegtijdig overleden aan een slepende ziekte.  Eén van de jongste leden, Els Daenekindt, op dat moment secretaris van de Sint-Andreasparochie nam het dirigeerstokje over en loodste zo het koor naar nieuwe wateren.  Na enkele jaren vond ze de opdracht te zwaar om die te blijven combineren maar haar job en haar gezinsleven.  Sinds een zestal jaar is Stefaan Debruyne dirigent van het jubilerende zangkoor.  Het huidige bestuur is aardig wat verjongd met o.a. Els Daenekindt en Suzanne Vanacker en Stefaan Debruyne.
 
Een filmpje uit de oude doos...

Redactie: Bertrand Vande Ginste - www.woumen.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...