donderdag 23 september 2021

Blankaartvrienden hopen op goed weer!

De laatste zondag van september is Woumen altijd in feeststemming.  De laatste twee jaar was dit echter niet zo: 2019 verhinderde de stormwind de Blankaartstoet en vorig jaar gooide corona roet in het eten.  Voorzitter Rudi Jaecques hoopt dat de weergoden dit jaar Woumen gunstig gezind zijn om er weer een topweek van te maken in de Blankaartgemeente. Het kermisgebeuren kan men in vier delen opsplitsen vertelde secretaris Rik Syoen ons.
Vooreerst jeugdig enthousiasme.  De Gezinsbond zorgt traditioneel voor de opener van de kermis op zaterdag 25 september met om 14 uur het optreden van theatergroep Animix.  Zij brengen ‘De toverkoning’ naar de feesttent op het dorpsplein. Natuurlijk ook sportieve uitdagingen  met op zaterdag om 15 uur de 2de grote prijs Argenta Houthulst voor fietsfanaten en een half uur later kunnen alle jongeren dan gratis deelnemen aan de loopwedstrijd in de Kerkstraat.  Deze happening wordt georganiseerd door KWB Woumen.  Alle deelnemers ontvangen na afloop een smakelijk prijsje.

Muziek is en blijft natuurlijk één van de hoofdbrokken tijdens de feestweek.
De KM Hoger Op doet ook dit jaar een aardige duit in het zakje met maar liefst drie optredens.  Kermiszondag luisteren ze naar jaarlijkse traditie de kermisviering om 9u15 op in de Sint-Andreaskerk. Na de viering schallen de Thebaanse trompetten van boven op de toren en in de namiddag speelt men ook nog tijdens de stoet.
Op ‘Dulle diensndag’ is er om 18 uur een wandelconcert door het kermisdorp en op kermisdonderdag brengt de muziekmaatschappij om 20 uur nog een concert in de feesttent.  Na de stoet speelt de brassband ‘De brasserie’ uit Ieper in de feesttent.
Tenslotte is de 43ste Blankaartstoet natuurlijk de kers op de taart.
Ook tijdens deze editie kiezen de Blankaartvrienden resoluut voor een optocht met heel reuzen.  Heel wat grote poppen hebben reeds toegezegd.  Naast Gauthier van Woumen en slagersreus Antoon brengt ook de Turnhoutse reuzenclub maar liefst 20 reuzen naar de Blankaartgemeente. Elf  nagelnieuwe  -allemaal uit het Suske en Wiske album ‘De Vonkende Vuurman’- zullen voor het eerst buiten Turnhout te zien zijn.  Ook diverse muziekkorpsen, o.a. Calypso uit Zwevegem,  tekenden reeds voor aanwezig.  Het bestuur kijkt nu echter heel erg verlangend uit naar de Woumense verenigingen en Woumense families om terug een praalwagen in elkaar te knutselen voor deze stoet. 
Na de stoet speelt de brassband ‘De brasserie’ uit Ieper in de feesttent.
Terug mogen samenzijn zal voor veel mensen het belangrijkste gegeven zijn tijdens deze kermisweek: op kermiszaterdag zorgt de chiro voor een gezellige streekbierenavond voor jong en oud, op maandagavond tijdens de kaarting tvv het bewonersplatform en op dinsdag waar men na het jaargetijde voor de overleden oorlogsslachtoffers en parochianen nog even samen een aperitiefje kan nemen.  Kermisdonderdag wordt dit jaar terug knallend afgesloten met een spetterend muzikaal vuurwerk.  Achteraf zal er nog veel gefeest worden in de tent en je mag er zeker van zijn dat om middernacht alle mondmaskers de lucht zullen invliegen daar men vanaf 1 oktober de mondkapjes niet meer hoeft aan te hebben.


Heel wat vrijwilligers staken onder een stralend zonnetje de handen uit de mouwen om de feesttent op te zetten  op het dorpsplein

 Programma WOUMENKERMIS 25/09 > 30/09/2021 (klik hier)


Redactie: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...