vrijdag 20 augustus 2021

Nieuwe plantensoort ontdekt in de in ‘De Blankaart’

Een primeur… Deze week vonden conservator Guido Vandenbroucke en medewerkers van Natuurpunt een nieuwe plant. Voor het eerst werd de Rosse vossenstaart  gevonden in de Ijzervallei. Met dank aan Indra Jacobs van het INBO. De Rosse vossenstaart is verwant  met de Grote vossenstaart en de Geknikte vossenstaart, grassoorten die zo typisch zijn voor de hooilanden in de IJzervallei. De Rosse vossenstaart groeit op open, natte, stikstofrijke bodems langs plassen en rivieren in veengebieden. 

 Meer bijzonderheden:


Rosse vossenstaart
 (Alopecurus aequalis, synoniem: Alopecurus fulvus) is een vaste plant uit de grassenfamilie (Poaceae). Vaak is de plant echter maar tweejarig. De plant komt van nature voor in Eurazië. De rosse vossenstaart lijkt veel op de geknikte vossenstaart (Alopecurus geniculatus), maar bij deze laatste zijn de aartjes groter, beginnen de kafnaaldjes aan de basis van het kroonkafje en steken ruim buiten de kelkkafjes uit en hebben de bladeren meestal geen waslaagje.

De plant wordt 15–45 cm hoog en de stengels zijn sterk geknikt of liggend aan de basis, waardoor ze makkelijk bewortelen.  Op de bladeren en stengels zit meestal een wit- of lichtgrijsachtig waslaagje. De knopen van de stengel zijn geelgroen en de bovenste bladscheden zwak opgeblazen. Het spitse tongetje (ligula) is 3–4 mm lang.

Rosse vossenstaart bloeit van mei tot de herfst met een 3–8 cm lange aarpluim. De helmhokjes hebben een helderoranje of goudgele kleur. De aartjes zijn 2-2,5 mm lang en de tere, gehaakte kafnaald van het onderste kafje, dat halverwege het kafje begint, steekt niet of nauwelijks buiten de kelkkafjes. De groene kelkkafjes zijn wit behaard. De vrucht is een graanvrucht.

Info: www.debron.be

 

Redactie: Bertrand Vande Ginste - www.woumen.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...