zaterdag 3 april 2021

K.M. 'Hoger Op' Woumen brengt muzikale beleving op school

De voorbije weken was het in de  Woumense vrije basisschool ‘De Veerkracht’ heel veel kommer en kwel.  Een jaar lang bleef de school gespaard van corona problemen maar voor twee weken sloeg de pandemie in alle hevigheid toe.  Meerdere leerkrachten en leerlingen werden positief getest met als uiteindelijk resultaat dat de school twee weken gesloten werd.  De Koninklijke fanfare ‘Hoger Op’ was net in die periode van plan om de leerlingen van het tweede tot het vierde leerjaar initiatielessen muziek aan te bieden.  Maar van uitstel komt geen afstel.Dinsdag 23 maart kon Stephen Biebuyck, de toekomstige dirigent van Hoger op, van wal steken met zijn lessenreeks.
 
Waarom neemt Hoger Op deze stap?
‘Zoals je weet hebben we als muziekkorps sinds lang de focus gelegd op de jeugd en dit in een poging om de toekomst van onze muziekvereniging te garanderen. Dat het geen sinecure is, mochten we de laatste jaren ervaren,’ vertelde voorzitter Rudi Jaecques.  Kersvers secretaris Kurt Lapere gaf nog wat meer verduidelijking: ‘Enkele kleinschalige initiatieven en oproepen via strooibriefjes leverden tot nu toe weinig op. Heel veel kinderen uit de basisschool trokken wel naar Kadens, de Diksmuidse muziekacademie, maar kozen resoluut voor instrumenten die niet of toch moeilijk passen binnen het Woumense muziekkorps, denken we maar aan viool, gitaar, piano, ..’.
Sinds enige tijd waait er nu een nieuwe wind binnen het bestuur van Hoger Op. Dirigent Ronny Tampère deelde het bestuur voor twee jaar immers mee dat hij het dirigeerstokje na 35 jaar definitief wilde neerleggen.  Een intense zoektocht naar een opvolger kon meteen van start gaan.  Meerdere kandidaten mochten een repetitie leiden.  Uiteindelijk koos het bestuur voor Stephen Biebuyck en dit omwille van de duidelijke en ambitieuze toekomstvisie van de Desselgemnaar. Corona stuurde ook hier alle plannen in de war.  Het laatste concert van dirigent Ronny werd met een jaar uitgesteld. Voor de opvolger , Stephen Biebuyck, wordt het dus nog een jaartje toeven in de wachtkamer van de muziekmaatschappij. 
Hoe gaat alles nu concreet in zijn werk?
Ondanks het feit dat de muzikale leiding pas na het concert van februari 2022 overgedragen wordt, is Stephen achter de schermen nu al heel actief bezig om een jeugdwerking op de rails te zetten. Als leerkracht in het deeltijds kunstonderwijs is hij natuurlijk een geknipte figuur om de kaart van de jeugd voluit te trekken en deze hopelijk ook tot een goed einde te brengen. In de periode tussen de krokus- en paasvakantie staan een reeks initiatielessen muziek in de basisschool geprogrammeerd. Deze hebben als doel de leerlingen op een speelse manier kennis te laten maken met alle facetten van fanfare- en harmoniemuziek, en hen op korte termijn actief te betrekken bij de muziekvereniging. De eerste initiatielessen werden alvast bijzonder positief onthaald door de directie, de leerkrachten én de leerlingen. Deze week mochten de muzikanten in spe ook even ‘trompet spelen’ met leuke, kleurrijke nieuw aangekochte instrumenten.  Deze lessen zijn echter maar een eerste stap.
Tijdens het Hemelvaartweekend (vrijdag 14 t.e.m. zondag 16 mei) staat er immers  een muziekkamp, bestaande uit drie muzieknamiddagen op het programma. Deze muzikale ontmoetingen gaan door in het repetitielokaal van KM Hoger op in oc Walnes.  Daar kunnen geïnteresseerde kinderen hun muzikale talenten ontdekken en vooral kennismaken met alle instrumenten van het orkest. Op het einde van het kamp houdt men een echt livestreamconcert voor de ouders. Hopelijk zullen de kinderen na deze drie daagse gestimuleerd zijn om vanaf volgend schooljaar notenleer- en muzieklessen te gaan volgen aan de muziekacademie.  Met de opgedane kennis kunnen de leerlingen dan heel vlug in de muziekvereniging opgenomen worden.  Hoeveel kinderen aan het muziekkamp mogen deelnemen, zal afhangen van de op dat moment geldende maatregelen omtrent Covid-19. Indien de driedaagse niet kan doorgaan tijdens het Hemelvaartweekend, zal deze verplaatst worden naar het begin van de zomervakantie.

Voor alle info over deze muzikale driedaagse en inschrijvingsvoorwaarden kan men terecht bij:
Secretaris Kurt Lapere, 0497 42 83 27.
 
Redactie: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...