vrijdag 24 januari 2020

Ondanks tegenstand uit bepaalde hoek: Kerstboomverbranding ook dit jaar groot succes


“Het sociale element van de kerstboomverbranding mag zeker overheersen op de fijnstofproductie”
Voor de 28ste keer organiseerde WK©G Woumen een kerstboomverbranding op de weide aan de Basisschool. Heel wat geïnteresseerden, zowel jong als minder jong, waren van de partij. In de voormiddag hadden de WK©G leden de ruim 150 kertbomen opgehaald in het dorp en ze netjes gestapeld voor de verbranding. Eenmaal de brandweer van Diksmuide het sein gegeven had om het vuur te ontsteken mochten de talrijke aanwezigen genieten van heel wat lekkers. De sprotjes roken en smaakten heerlijk, de zelfgemaakte glühwein viel bij iedereen in de smaak en de warme chocolademelk leek bij de mensen even lekker te zijn als deze die Markske uit de kampioenen drinkt.


>>> Fotoalbum (klik hier)
 “Het valt ons steeds op dat zowel de kerstboomverbranding nog steeds op veel interesse kan rekenen”, stelt Stefaan Debruyne. De mensen van  Woumen en omgeving, komen erop af om aan dit kindvriendelijk gebeuren deel te nemen, de nieuwjaarswensen van het bestuur in ontvangst te nemen en bij het feeërieke schouwspel van de vlammen gewoon en gezellig onder elkaar te toasten op het nieuwe jaar.”

Film: Kerstboomverbranding WK©G Woumen 2020

 


Milieu, Gezondheidseffecten… ?
“Uiteraard krijgen we de vraag of bedenking over de milieu-effecten van onze kerstboomverbranding”, aldus Noens. “Maar ons initiatief wil op de eerste plaats een aangenaam, gezellig ontmoetingsmoment zijn voor de bewoners. Ik zou hier toch wel mee willen doorgaan tot ons 30-jarig jubileum.”
“Ons initiatief wil op de eerste plaats een aangenaam, gezellig ontmoetingsmoment zijn. En ook dit element heeft z’n waarde denken we, zeker in tijden van vereenzaming, sociale en virtuele media die de échte, menselijke sociale contacten onder druk zetten, de verzuring in de samenleving. En daar willen wij een ander signaal tegenover zetten, een andere beleving centraal stellen. WK©G  Woumen wil met dit initiatief vooral een gezellige, warme ontmoeting tussen dorpsgenoten faciliteren en mensen en generaties verbinden. Ook dit is een niet onbelangrijk element in onze beslissing bij het verder zetten van ons initiatief. En we zijn blij dat ook het gemeentebestuur ons hierin nog steeds bijtreedt”, zegt stelt Stefaan Debruyne
“Het is misschien interessant te weten dat we ons ook informeerden bij wetenschappelijke instanties, specialisten in effecten van fijn stof. Bij sommige wetenschappers catalogeert de verbranding van kerstbomen op zich niet als een ‘gevaarlijke’ activiteit, maar wijst wel op de omstandigheden waarin de verbranding gebeurt. Een open plek met voldoende ventilatie en verdunning van de verbrandingsgassen geniet volgens de wetenschappers hun voorkeur. Dan verdunt het fijn stof snel en is de blootstelling voor de omstanders en de omwonenden beperkt”, aldus een brandweerman van Diksmuide.
In Woumen gebeurt de verbranding op een grote open plek en geen gebouwen die de natuurlijke ventilatie in de weg.
Bijzondere dank aan de brandweermannen van Diksmuide!
Redactie, foto’s, film: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...