woensdag 28 november 2018

Echtpaar Johan Lannoye en Ann Defruyt uit Woumen bouwden mee aan de nieuwe kleuterschool in Burkina Faso

Enkele vrijwilligers van Woumen, Diksmuide en omgeving trokken richting Sabou in Burkina Faso om er de totaal nieuwe kleuterschool - in Diksmuide vervaardigd - officieel te openen.  De stalen constructie werd naar daar verscheept, samen met schoolmateriaal. 

Foto: echtpaar Johan Lannoye en Ann Defruyt uit Woumen

>>> Fotoalbum (klik hier)


Op de foto’s zien we de nieuwe kleuterschool, een parel in dit o zo arme land, en de meegereisde vrijwilligers: o.a. het echtpaar Johan Lannoye en Ann Defruyt uit Woumen, Martine Coussement - de Chef de Village, Veerle Seys, Martine Vannieuwenhuyse en Chris Vandezande.


>>> Fotoalbum (klik hier)

De kleuterschool van Sabou kon dit schooljaar starten in hun nieuw gebouw. Er zijn 180 kleuters ingeschreven voor 6 leerkrachten en een directie. Er is ook gestart met een met een voor- en naschoolse kinderopvang.
Aan de bouw van deze school is er echter heel wat voorafgegaan. Noors architect Ralf Sixten bedacht de ronde vorm verwijzend naar de bouwwijze van de plaatselijke hutten en tekende een unieke dakconstructie in de vorm van een gevouwen blad papier. Omdat metaal in dit klimaat veel duurzamer is dan hout kwam  men uit op een constructie in een mecano systeem. Wim tekende alles uit en andere vrijwilligers  deden in Diksmuide een proefmontage. Het bedrijf Vandezande stelde hiervoor zijn terrein ter beschikking en zorgde  voor heel wat snij- en laswerk.
Na de proefmontage werd alles in een grote zeecontainer geplaatst en samen met heel wat  hulpgoederen en  materiaal voor de school  verscheept naar Ivoorkust om dan verder over land naar Sabou, Burkina Faso te worden vervoerd.
In februari zijn enkel vrijwilligers naar Sabou afgereisd om de school definitief te monteren. Men kon rekenen op veel hulp van plaatselijke mensen zodat in een mum van tijd alles aan elkaar kon worden gemonteerd. Een plaatselijke aannemer werd aan het werk gezet voor de metselwerken, het vloeren, het sanitair.
In juli werd dan onder leiding van vrijwilligers de verhuis uit de oude school georganiseerd.  De school werd aan de buitenzijde geschilderd in traditionele motieven.  De binnenkoer en de klassen werden in warme kleuren gezet.
Tijdens de maand oktober hebben het plaatselijk schoolteam onder leiding van Martine Coussement de officiƫle opening georganiseerd voor heel wat genodigden. Naast de Belgische ambassadeur en vele plaatselijke notabelen waren ook 30 West-Vlamingen aanwezig voor dit unieke spektakel. Het was een hele ervaring om dit feest samen met de plaatselijke mensen te kunnen meemaken. De leerkrachten en de bevolking van Sabou zijn ontzettend trots met deze nieuwe kleuterschool.
Dit project werd gerealiseerd door de 4de pijler organisatie vzw Sabou. Alles gebeurt steeds op vrijwillige basis maar kreeg financiĆ«le  steun van de provincie West-Vlaanderen, van heel wat steden waaronder Diksmuide, vele acties van scholen en verenigingen en vele sponsors.
Meer info over dit project vind je op facebook : Vzw Sabou of www.vzwsabou.be.  Men zoekt nog steeds meters of peters die bereid zijn voor 60 euro per jaar een kleuter een heel jaar onderwijs te laten volgen. 
Wie het project wil steunen kan dit op rekening nr. BE84 0003 2588 7159 of met fiscaal attest vanaf 40 euro op rekening van Kontinenten met vermelding vzw Sabou BE21 000071867603
Tijdens de reis werd het werken natuurlijk ook aan het aangename gekoppeld.  In het kleine dorpje Sabou waren de meegereisde deelnemers ook getuige van de aankomst van een rit van de rond van Burkina Faso.  Met de Belgische vlaggen werd vurig gesupporterd voor  de Belgische en zelfs West-Vlaamse deelnemers.

Proficiat voor dit prachtig initiatief!

 

Redactie: Bertrand Vande Ginste – www.woumen.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...