zondag 5 november 2017

Sint-Andreaszangkoor Woumen 40 jaar jongTijdens het weekend van 3 tot 5 november trok het Sint-Andreaszangkoor naar Ter Helme, het vakantieoord op de grens van Oostduinkerke en Nieuwpoort.  Men vierde er naar vijfjaarlijkse gewoonte het koorjubileum met een feestweekend.
Vrijdagavond 3 november stond er na aankomst nog een aangename strandwandeling bij fijn herfstweer op de agenda.  Op zaterdag 4 november was er een bezoek aan het Delvaux museum in Sint-Idesbald en een rondleiding in het Ter Duinen abdij museum in Koksijde.
Op zondag vervoegden nog heel wat koorleden het gezelschap om ’s morgens de eucharistieviering in de kerk van Nieuwpoort-Bad op te luisteren en daarna gezellig mee te tafelen voor het Ceciliafeest n.a.v. het veertig jarig jubileum van het Woumense koor.
Aan de feesttafel konden we tussen het heerlijke gangenmenu een praatje slaan met de stichters van het jubilerende koor.  Op zondag 5 november was het precies 60 jaar geleden dat Wilfried Dobbelaere als koster-organist in Woumen begon.  Toenmalig pastoor Leo Patfoort gaf hem meteen de opdracht om één uur per week aan de slag te gaan in de meisjesschool om er de kinderen te leren zingen en zo jonge meisjes klaar te stomen om tijdens de eucharistieviering met frêle gezangen de mis op te luisteren.  Tijdens de nachtmis van 1957 zongen Magda Devos en wijlen Lieve Vanassche met glans Stille Nacht in de kerk.  Langzamerhand kwam er een koor tot stand dat met de hoogdagen de hoogmis verzorgde. Koster Wilfried leerde er een tweestemmige mis aan zijn leden.  Het koor was niet gemengd en dat zorgde voor de nodige problemen.  Organist Wilfried diende immers de dames te dirigeren maar kon onmogelijk de zangeressen begeleiden op het orgel –meisjes op het doksaal was immers uit den boze in die tijd.  Gelukkig was er in die tijd ook Dirk Devos die een handje kwam helpen met het bespelen van het orgel.
Begin 1977 werd het huidige Sint-Andreas zangkoor dan eindelijk onder de doopvont gehouden in de pastorie van EH Duron, ook hij hield eraan om aanwezig te zijn op dit leuke jubileum. 
Eind 1976 kwamen er reeds een aantal nieuwe leden het koor versterken waaronder Emanuel Remaut.  Hij was reeds jarenlang lid van het befaamde Sint-Gregorius mannenkoor van Rumbeke.
Tijdens de nieuwjaarsviering tenhuize van de pastoor werd besloten om van ‘het af en toe koor’ een echt koor te maken.  De vele leden verkozen Leon Dewijze als voorzitter, Lea Vandenberghe als ondervoorzitster, Rosa Vlamynck als schatbewaarder en Emanuel Remaut werd de nieuwe dirigent en secretaris van het pas opgerichte koor.
Het koor repeteerde voortaan elke week.  In de eerste jaren stond er een gezamenlijk concert op het programma met de koninklijke fanfare Hoger Op.  Dit optreden werd door de Woumenaars erg gesmaakt.  De laatste keer dat het doorging was in 1985, het jaar dat een geweldige brand de Sint-Andreakerk verwoestte.
In de loop van de jaren nam het koor meerdere malen deel aan de provinciale wedstrijden voor koren.  Het koor wist zich met brio te plaatsen in de derde afdeling van West-Vlaanderen.  Voor een koor van zo’n kleine gemeente waar meerdere leden geen muziek konden lezen was dit een grote prestatie vermeldde het juryrapport.
Elk jaar verzorgde het koor meerdere optredens in Woumen maar ook buiten de parochie werd opgetreden in Knokke, Diksmuide, Blankenberge, …
Het koor begon begin de jaren 2000 te kampen met een ouder ledenbestand en kreeg het wat moeilijker.  Gelukkig zijn er sinds enkele jaren wat jongere zangers toegetreden tot het zangkoor. 
In 2006 nam Emanuel afscheid als dirigent.  Enkele jaren later is de gevierde dirigent ook vroegtijdig overleden aan een slepende ziekte.  Eén van de jongste leden, Els Daenekindt, op dat moment secretaris van de Sint-Andreasparochie nam het dirigeerstokje over en loodste zo het koor naar nieuwe wateren.  Na enkele jaren vond ze de opdracht te zwaar om die te blijven combineren maar haar job en haar gezinsleven.  Sinds een drietal jaar is Stefaan Debruyne dirigent van het jubilerende zangkoor.  Het huidige bestuur is aardig wat verjongd met o.a. Els Daenekindt en Suzanne Vanacker en Stefaan Debruyne.
Heel veel leden vroegen - omwille van hun leeftijd - om geen vijf jaar meer te wachten met zo’n fantastisch weekend.  Misschien zit er volgend jaar wel een nieuwe driedaagse aan te komen.  Het Sint-Andreaskoor vierde alvast met brio dit fijne jubileum en we wensen hen nog vele jaren met muzikale vreugde.


Proficiat!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Boerenprotest tegen uitbreiding natuurgebied Handzame- en IJzervallei in Brugge

In een opvallende demonstratie hebben ongeveer 250 boeren met hun tractoren de straten van Brugge gevuld om te protesteren tegen de geplande...